Over kinderen, hun psychische problemen, hun ouders en hun behandelaars.

2016 – 2017

2016 was voor velen een heftig jaar, politici vlogen elkaar in de haren, staatsgrepen en dictaturen volgden elkaar in rap tempo op, de media bleek nog steeds vooringenomen over Psychofarmaceutica, en wat betreft de Jeugdwet kwam (helaas) zo’n beetje alles uit wat ouders en professionals voorspelden. We kregen veelal het gevoel dat de wereld elke dag een beetje slechter werd.

Maar was dat wel zo?

Was 2016 werkelijk zo… en zo ja, wat gaan we er dan doen in 2017?

Populisme.

2016 was het jaar waarin de traditionele en sociale media meer en meer overspoeld werden met desinformatie en oneliners van mensen op zoek naar aandacht.
Mensen zonder feitelijke kennis over welk onderwerp dan ook kregen een podium om hun uitspreken de wereld in te gooien. In de internationale politiek zagen we Donald Trump de ene na de andere aanwijsbare leugen of onuitvoerbare beloftes spuien en Groot-Brittannië koos ervoor uit de EU te stappen zonder na te denken over wat dit voor gevolgen kon hebben. In de Nederlandse politiek vliegen populistische (wannabe) politici zoals Geert Wilders en Sylvana Simons elkaar nog net niet in de haren. Politici op zoek naar aandacht, niet naar de mogelijkheid om van Nederland een beter land te maken.

Overspannen.

Ouders van kinderen die onder de jeugd-ggz vallen zijn dit fenomeen al lange tijd gewend.  Al jaren is de discussie ten opzichte van medicatie van kinderen met ADHD totaal overspannen. Tv-programma’s als Zembla zijn er nog steeds op gebrand aan te tonen dat medicatie voor kinderen met ADHD nog net niet misdadig is en elk onderzoek dat anders aantoont te negeren of af te branden.

Jeugdwet.

2016 was ook het jaar waarin de in 2014 aangenomen Jeugdwet steeds meer scheuren begon te vertonen. Wachtlijsten liepen op, budgetten bleken niet toereikend en fondsen werden voor van alles gebruikt behalve waarvoor ze bedoeld waren.
Ouders met kinderen op zoek naar hulp kregen soms al in augustus te horen dat de budgetten op waren en dat ze in januari maar moesten terugkomen. Sommige gemeenten hebben hun niet-geoormerkte zorgbudgetten gebruikt om hun gemeentehuizen op te knappen.
Andere gemeenten betaalden jeugd-ggz-organisaties maandenlang niet en haalden hun schouders op terwijl de ene na de andere praktijk noodgedwongen de deuren moesten sluiten, kennis verdween. Martin van Rijn, hoofdverantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet, negeerde oproepen van professionals en ouders en overleefde het ene na het andere debat en greep op geen enkel punt effectief in.

Vlekkeloos.

Thuis was 2016 een jaar waarin zes jaar keihard werken van mijn hele gezin en onze hulpverleners z’n vruchten begon af te werpen. Onze dochter moest als vierdejaars vmbo-T-leerling starten aan haar examens en onze zoon kreeg te horen dat zijn harde werken op school resulteerde in een advies om in 2017 regulier voortgezet onderwijs te gaan volgen. Mijn vrouw en ik zagen de rust in ons gezin terugkomen en een vakantie met mijn broer en zijn gezin verliep vlekkeloos.

Samen.

2017 is het jaar waarin Nederland naar de stembus gaat.
Hét jaar dat iedereen kan aantonen helemaal niets te kunnen met betekenisloze oneliners of onuitvoerbare beloftes.
Hét jaar waarin iedereen kan aantonen geleerd te hebben van de Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot de leider van het machtigste land ter wereld.
Hét jaar waarin iedereen media en politici negeert die deze niet-bestaande tegenstelling nodig hebben om aandacht te krijgen of hun machtspositie te versterken.
Hét jaar waarin iedereen erkent dat we helemaal niet tegenover elkaar staan maar samen dit land kunnen opbouwen en stemt op een partij die er alles aan wil doen dit mogelijk te maken.

Specialisten.

2017 is hét jaar waarop medicatie van kinderen met ADHD kritisch maar in elk geval realistisch bekeken wordt en mensen zonder feitenkennis negeert.
Hét jaar waarop mensen meer luisteren naar specialisten van jeugd-ggz in plaats van programma’s op zoek naar kijkcijfers.

Verantwoordelijkheid.

2017 is hét jaar waarin ouders van kinderen die jeugdhulp ontvangen kunnen stemmen op een partij die ervoor zorgt dat kinderen krijgen waar ze recht op hebben.
Hét jaar waarin gemeentes hun verantwoordelijkheden nemen, wachtlijsten elimineren en hulpverleners voor hun inspanningen belonen door hun facturen tijdig te betalen.

Dromen.

2017 is hét jaar waarop mijn dochter, na advies VMBO-basis afstudeert met een VMBO-theoretisch diploma en haar studie gaat vervolgen op de HAVO.
Hét jaar waarin we op zoek moeten gaan naar een school in het regulier voortgezet onderwijs met voldoende kennis en mogelijkheden tot hulp, een school waar mijn zoon welkom is. Na acht jaar Speciaal basisonderwijs gaan we in de praktijk het werken van de Wet Passend Onderwijs aan den lijve ondervinden.
Hét jaar waarin we de stijgende lijn die we in ons gezin te pakken hebben op dezelfde wijze gaan vasthouden.

2017 is het jaar waarin onze kleine en grote dromen uit gaan komen, ik weet het zeker!

Ik wens iedereen een succesvol en gezond 2017 waarin ook al jullie dromen uitkomen!

Mattijs Janssen Over Mattijs Janssen

Samen met Sandra trotse ouder van Emely & Kris (add, adhd/odd) | baasje hyperactieve labrador Zoë | grafische vakidioot | Red Bull & social media junkie | diehard fan van de adhd-glossy

Reacties

  1. jeetje wat mooi geschreven, ik was al trots hoor, op jullie gezin, maar steeds meer. Gaaf en vol passie geschreven.

  2. Lidy Janssen-Nelen zegt:

    Al het harde werken heeft idd effect gehad. Wij als (groot)ouders zijn daar trots op. Vanmiddag hebben wij Kris uit school gehaald. Wat een lekker joch, zijn bekkie stond niet stil. Bij ons thuis heef hij onze laptop weer eens nagekeken, hij is echt een deskundige geworden. Oma, zei hij, ik kijk je laptop met liefde na. Hij weet haarfijn uit te leggen hoe allles funktioneert, in begrijpelijke taal al blijft het voor mij toch veel acabadraba. Voor wat 2017 betreft, wij zien dit jaar vol vertrouwen tegemoet. Mattijs, Sandra, Emely en Kris, jullie zijn kanjers en doen het fantastisch.
    Lidy en Ger